De tajine is een populaire stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie waardoor de smaken perfect met elkaar worden gemengd.

Tajines worden steeds  populairder in de westerse wereld. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. Daarnaast beschikt de tajine over een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de Tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie. Zo worden de smaken perfect met elkaar gemengd.

Eerste gebruik Tajine

Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Stel, u heeft een tajine aangeschaft en u bent van plan een overheerlijk gerecht te bereiden, maar u weet niet hoe de tajine werkt? Wat dan? Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Op het moment dat u de tajine voor het eerst wilt gebruiken, is het van belang dat u de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld is met water. Je laat de tajine dan als het ware ‘weken’. Dit is belangrijk, want hiermee wordt voorkomen dat de tajine bij het eerste gebruik barst. Het is dus verstandig om een bij een nieuwe tajine een soort ‘voorbereidingsbehandeling’ uit te voeren. Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Hoe dat moet, kunt u hieronder lezen in een kort, maar vooral overzichtelijk stappenplan:

1. Leg de ronde schaal en de kegelvormige deksel in een bak met water. Doe dat op zo’n manier dat alles onder water staat. De tajine moet minimaal 2 uur in het water, maar ik raad aan om de tajine een hele nacht te laten weken;

2. Haal de tajine vervolgens uit het water. Droog het goed af. Smeer de binnen- en buitenkant daarna in met (olijf-)olie;

3. Plaats de tajine in z’n geheel in een niet-voorverwarmde oven en verhit de oven dan op 150 graden Celsius. De tajine moet minimaal 2 uur in de warme over staan;

4. Zet de oven uit nadat de tajine minimaal 2 uur in de oven heeft gestaan. Laat het dan vervolgens in de oven afkoelen. Spoel de tajine goed af met de hand en smeer de binnenkant wederom in met (olijf-)olie.

5. De tajine is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik!

Kan een tajine op elke verhittingsbron?

Een tajine kun je op alle verhittingsbronnen gebruiken, ook op gas. In dit geval is het van belang dat u een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen. Laat de tajine altijd langzaam heet worden en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Wat kun je maken in een tajine?

Zeven stappen voor een heerlijk tajine gerecht.

  1. Bak eerst het vlees licht aan in de tajine met wat zonnebloemolie (als je vegetarisch kookt, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan).
  2. Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het in het bakvocht.
  3. Voeg verse kruiden toe (zoals koriander) en een beetje vocht (water, bouillon of kokosmelk).
  4. Laat alles sudderen tot het vlees bijna gaar is.
  5. Voeg hierna de groenten toe en leg deze bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt.
  6. Als je ook vis wil toevoegen doe je dat nu. Leg de vis op het bedje van groenten en zet de deksel terug op de tajine.
  7. Laat de tajine lekker stoven (je kunt gerust andere dingen gaan doen) totdat alles gaar is. Let er wel op dat de tajine niet droog komt te staan.

Gebruik tajine op gas

Gebruik tajine niet alleen op een warmhoudplaat maar het is ook mogelijk op gas. In dit geval is het van belang dat u een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen.

Gebruik tajine van andere materialen

Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Tajines zijn ook verkrijgbaar in andere materialen. Naast de traditionele tajine van aardewerk is er ook de elektrische variant. Bovendien zijn er tajines van metaal verkrijgbaar. Echter, traditionele tajines kunnen een te hoge loodconcentratie bevatten. Door deze te hoge concentratie zou een loodvergiftiging kunnen optreden. De varianten van gietijzer of van een ander metaal kennen dit nadeel niet. In ieder geval is de tajine de ideale manier om in contact te komen met de Marokkaanse eetgewoonten!

Onderhoud
Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.

Tips & tricks voor koken met een tajine

Ze staan niet alleen prachtig op je fornuis en tafel, tajines zorgen daadwerkelijk voor een smaakexplosie op je bord. Helaas zijn sommige thuiskoks nog gevreesd om ‘m tevoorschijn te toveren, en dat terwijl het juist erg makkelijk koken is!

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.

Van aardewerk tot elektrisch

Er bestaan verschillende soorten tajines, waarbij sommigen slechts dienen ter decoratie en anderen daadwerkelijk kunnen worden gebruikt om in te koken. Ook zijn er ook verschillen in materiaalkeuze, waarbij (al dan niet beschilderd) aardewerk de meest voorkomende is.

Wil het je iets moderner aanpakken? Dan zijn er ook nog tajines gemaakt van gietijzer of met een ingebouwd elektrisch warmhoudplaatje.

Vooraf

Voordat je de tajine gebruikt, is het belangrijk om te controleren of hij geglazuurd is of niet. Is dit namelijk niet het geval, dan is het materiaal gevoeliger voor vocht en wordt het bereiden van een gerecht in de tajine lastiger.

Daarbij wordt aanbevolen om de eventuele verpakking te controleren of het aardewerk tegen hoge temperaturen kan. Ook moeten sommige nieuwe tajines eerst een nacht of langer in een waterbad liggen om zo scheuren en breuken te voorkomen.

Aan de slag

Als je gaat koken kun je er dus voor kiezen om een gerecht te serveren of warm te houden in de tajine, maar je kunt het er ook van A tot Z in bereiden. Hiervoor zet je de schaal op laag vuur, eventueel met een sudderplaatje ertussen, en braad je de belangrijkste smaakmakers aan.

Je kunt de tajine zien als een soort braadpan, waarin eerst de basis wordt gecreëerd en vervolgens de resterende ingrediënten worden toegevoegd.

 

Wilt u een tajine kopen? bestel deze via de website van Marocstore.nl

Marokkaanse Recepten
Marokkaanse koekjes
Tajine
Couscous