Het in de geschiedenis komen en gaan van verschillende buitenlandse machten zoals de Fenitiers, Romeinen, Arabieren, Portugezen en later Europese bezettingsmachten (zoals Spanjaarden en Fransen). Het Atlas gebergte en de Sahara, die lange tijd het bestaansrecht van geïsoleerde gemeenschappen waarborgde. De ideale ligging voor verschillende klimaten, wereldhandel en dichtstbijzijnde continenten heeft gezorgd voor een rijke traditie. We zullen een paar typisch Marokkaanse tradities de revue laten passeren;

Kleding; voor mannen is de djellaba typisch Marokkaanse, het witte lange gewaad verschilt van de in andere Arabische landen gedragen gewaden door zijn capuchon. Er worden ook wel cape's overheen gedragen. Wit is de nette kleur maar ze zijn in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar. Een Fes rood hoedje met zwart pluimpje op en gele moorsen muiltjes aan de voet en men is een deftige heer. Vrouwen dragen de djalaba vooral op straat als (over)jas, met capuchon en in verschillende kleuren. De Marokkaanse jurken vooral bij bruiloften en plechtigheden gedragen zijn oogverblindend sprookjesachtig. In het diepe zuiden worden de blauwe derra3a gedragen door de Touaregs terwijl de vrouwen daar gelange de stam een andere soort buitenkleding dragen. Berbervrouwen tatouyeerde hun gezicht en handen met stammotieven en beschilderen hun handen met henna. 

Eten; de Marokkaanse keuken word tot 1 van de betere cuisines gerekend. Typisch is de Tajine, zowel het kegelvorming aardewerk als het gerecht dat op verschillende manieren bereid kan worden word zo genoemd. Couscous is een nationaal gerecht dat voornamelijk op vrijdagmiddag gegeten word na het vrijdagsgebed. Wat Pastilla voor de verfijnde stad Fes is, in bladerdeeg gevulde met kip met suiker en kaneel. Is Tanjia voor de stad Marrakech. Harira is de machtige soep voornamelijk gedronken tijdens de vastenmaand Ramadan. Marokkaanse banket bij de munt thee is onmisbaar, de groene thee opgefrist met muntbladeren is het nationale drank, le wiskey Berber genoemd. 

Fantasia; een paarden show, waarin een cavaliers op versierde arabo berber paarden, uitgedost in traditionele kleding met een Portugese 1schotter in de hand, in rij aan galopperen om op het laatste moment voor de menigte toeschouwers, halt te houden en gezamenlijk schot te lossen.