Marokkaanse Beautygeheimen

Marokko is niet alleen een prachtig land, de Marokkaanse schoonheid is ook te vinden bij de vrouwen. Een egale huid, verzorgde zwarte haren (soms verscholen onder een hoofddoek, maar met een beetje geluk kun je hier een glimp van opvangen) en een gezonde uitstraling. Tijdens mijn verblijf in Marrakech ging ik op zoek naar de beautygeheimen van Marokko.

Arganolie

Inmiddels een wereldwijde trend en overal verkrijgbaar, maar Arganolie is oorspronkelijk een echt Marokkaans beautyproduct. Deze Marokkaanse olie wordt gewonnen uit de pitten van de Arganboom. Pure Arganolie zit vol met essentiële vetzuren en vitamine E. Daarom versterkt, voedt en hydrateert het. En het mooie is: je kunt het overal voor gebruiken. Smeer het op je huid, in je haarpunten of op je nagels en nagelriemen. Mocht je een vakantie naar Marokko in de planning hebben, sla daar dan je Arganolie in. Het is een stuk goedkoper dan bij ons en van goede kwaliteit.

Munt

Struinend over de markten in Marrakech kun je niet aan de geur ontkomen: verse munt. Muntthee is de populairste drank in Marokko, maar het is meer dan alleen lekker. Verse munt is gezond, want het zit vol antioxidanten, mineralen en vitaminen. Het zuivert je lichaam, bevordert de spijsvertering en is goed bij verkoudheid en griep. Bovendien helpt de werking van munt tegen misselijkheid. Gelukkig is dit drankje al jaren geleden in Nederland geïntroduceerd en kunnen wij er ook volop van genieten. Natuurlijk drink je voor een echt gezond lijf de thee niet zo mierzoet als de Marokkanen, maar laat je de suiker achterwege.

Marokkaanse klei

De grond in Marokko zit vol natuurlijke mineralen en deze hebben een zeer positieve werking op de huid. De Marokkaanse vrouwen gebruiken de klei als masker. De bekendste is rhassoul klei, ook wel bekend als ghassoul klei. Deze rhassoul klei wordt gewonnen uit het Atlasgebergte en is al een eeuwenoud beautygeheim. Deze vulkanische brokjes worden met toevoeging van water een soort papje en zo kun je het gebruiken als natuurlijk masker voor je gezicht, lichaam of haar. Het verwijdert dode huidcellen en reinigt de poriën diep. Rhassoul is vrij van kunstmatige toevoegingen en daarom ook geschikt voor de gevoelige huid. Bovendien kun je het onbeperkt bewaren.

Zwarte zeep
Marokkaanse zwarte zeep wordt heel veel gebruikt in de hammam. Sabon Beldi, zoals het in Marokko wordt genoemd, is een exfoliërende zeep. Dit betekent dat het dode huidcellen verwijdert en je huid diep reinigt. Toch is het mild en geschikt voor alle huidtypen. Ook tijdens mijn hammambezoek werd ik ingesmeerd met deze zwarte zeep. Het ziet er een beetje vreemd uit, zo’n donkerbruin laagje op je lijf (zwarte zeep is ondanks de naam nooit echt zwart), maar het ruikt lekker. De Marokkaanse zwarte zeep wordt gemaakt van zwarte, zongerijpte olijven en soms zit er arganolie in verwerkt. Smeer jezelf in met de zeep, laat het enkele minuten intrekken en spoel het daarna af. En tada, een babyzacht huidje.
Indringende ogen
 
Marokkaanse dames hebben vaak prachtige opvallende ogen. Om hun oogopslag nóg indringender te maken gebruiken sommige vrouwen khôl: de voorloper van ons westerse khôlpotlood. Met een geslepen houten stokje brengen ze de zwarte poeder aan op de binnenkant van de ogen. Op elke souk (Arabische markt) vind je khôl en zo'n speciaal aanbrengstokje. Even oefenen, maar dan heb je meteen een mooie mysterieuze uitstraling!
Producten van de natuur
Zoals jullie hierboven kunnen lezen, wordt er in Marokko veel gebruik gemaakt van traditionele, niet chemische schoonheidsproducten zonder kleurstoffen, bewaarmiddelen en dierlijke ingrediënten. Zou dit het geheim zijn achter de schoonheid van de Marokkaanse vrouwen?

Wil je nog meer te weten komen over de schoonheidsgeheimen van Marokko? Breng dan zelf eens een bezoekje aan dit prachtige land. Kijk voor meer informatie over Agadir en andere bestemmingen op de website van het Nationaal Marokkaans Verkeersbureau!

--

De tajine is een populaire stoofpot afkomstig uit Marokko. U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. De tajine heeft een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie waardoor de smaken perfect met elkaar worden gemengd.

Tajines worden steeds  populairder in de westerse wereld. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend. Daarnaast beschikt de tajine over een kegelvormig deksel. De kegelvormige deksel zorgt voor condensatie in de Tajine. De condens loopt op die manier weer terug in de schaal. In feite heeft de kegelvormige deksel dus een stoomfunctie. Zo worden de smaken perfect met elkaar gemengd.

Eerste gebruik Tajine

Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Stel, u heeft een tajine aangeschaft en u bent van plan een overheerlijk gerecht te bereiden, maar u weet niet hoe de tajine werkt? Wat dan? Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Op het moment dat u de tajine voor het eerst wilt gebruiken, is het van belang dat u de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld is met water. Je laat de tajine dan als het ware ‘weken’. Dit is belangrijk, want hiermee wordt voorkomen dat de tajine bij het eerste gebruik barst. Het is dus verstandig om een bij een nieuwe tajine een soort ‘voorbereidingsbehandeling’ uit te voeren. Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Hoe dat moet, kunt u hieronder lezen in een kort, maar vooral overzichtelijk stappenplan:

1. Leg de ronde schaal en de kegelvormige deksel in een bak met water. Doe dat op zo’n manier dat alles onder water staat. De tajine moet minimaal 2 uur in het water, maar ik raad aan om de tajine een hele nacht te laten weken;

2. Haal de tajine vervolgens uit het water. Droog het goed af. Smeer de binnen- en buitenkant daarna in met (olijf-)olie;

3. Plaats de tajine in z’n geheel in een niet-voorverwarmde oven en verhit de oven dan op 150 graden Celsius. De tajine moet minimaal 2 uur in de warme over staan;

4. Zet de oven uit nadat de tajine minimaal 2 uur in de oven heeft gestaan. Laat het dan vervolgens in de oven afkoelen. Spoel de tajine goed af met de hand en smeer de binnenkant wederom in met (olijf-)olie.

5. De tajine is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik!

Kan een tajine op elke verhittingsbron?

Een tajine kun je op alle verhittingsbronnen gebruiken, ook op gas. In dit geval is het van belang dat u een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen. Laat de tajine altijd langzaam heet worden en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Wat kun je maken in een tajine?

Zeven stappen voor een heerlijk tajine gerecht.

  1. Bak eerst het vlees licht aan in de tajine met wat zonnebloemolie (als je vegetarisch kookt, dan kun je deze stap natuurlijk overslaan).
  2. Gooi hier een gesneden rode ui bij en wat knoflook en fruit het in het bakvocht.
  3. Voeg verse kruiden toe (zoals koriander) en een beetje vocht (water, bouillon of kokosmelk).
  4. Laat alles sudderen tot het vlees bijna gaar is.
  5. Voeg hierna de groenten toe en leg deze bovenop het vlees. Je bouwt als het ware de ingrediënten op, waarmee je de groenten die het langzaamst garen als eerste neerlegt en de groenten die snel garen bovenop legt.
  6. Als je ook vis wil toevoegen doe je dat nu. Leg de vis op het bedje van groenten en zet de deksel terug op de tajine.
  7. Laat de tajine lekker stoven (je kunt gerust andere dingen gaan doen) totdat alles gaar is. Let er wel op dat de tajine niet droog komt te staan.

Gebruik tajine op gas

Gebruik tajine niet alleen op een warmhoudplaat maar het is ook mogelijk op gas. In dit geval is het van belang dat u een warmhoudplaatje tussen de tajine en de gaspit plaatst, zodat oververhitting wordt voorkomen.

Gebruik tajine van andere materialen

Gebruik tajine om lekker eten te bereiden. Tajines zijn ook verkrijgbaar in andere materialen. Naast de traditionele tajine van aardewerk is er ook de elektrische variant. Bovendien zijn er tajines van metaal verkrijgbaar. Echter, traditionele tajines kunnen een te hoge loodconcentratie bevatten. Door deze te hoge concentratie zou een loodvergiftiging kunnen optreden. De varianten van gietijzer of van een ander metaal kennen dit nadeel niet. In ieder geval is de tajine de ideale manier om in contact te komen met de Marokkaanse eetgewoonten!

Onderhoud
Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.

Tips & tricks voor koken met een tajine

Ze staan niet alleen prachtig op je fornuis en tafel, tajines zorgen daadwerkelijk voor een smaakexplosie op je bord. Helaas zijn sommige thuiskoks nog gevreesd om ‘m tevoorschijn te toveren, en dat terwijl het juist erg makkelijk koken is!

Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.

Van aardewerk tot elektrisch

Er bestaan verschillende soorten tajines, waarbij sommigen slechts dienen ter decoratie en anderen daadwerkelijk kunnen worden gebruikt om in te koken. Ook zijn er ook verschillen in materiaalkeuze, waarbij (al dan niet beschilderd) aardewerk de meest voorkomende is.

Wil het je iets moderner aanpakken? Dan zijn er ook nog tajines gemaakt van gietijzer of met een ingebouwd elektrisch warmhoudplaatje.

Vooraf

Voordat je de tajine gebruikt, is het belangrijk om te controleren of hij geglazuurd is of niet. Is dit namelijk niet het geval, dan is het materiaal gevoeliger voor vocht en wordt het bereiden van een gerecht in de tajine lastiger.

Daarbij wordt aanbevolen om de eventuele verpakking te controleren of het aardewerk tegen hoge temperaturen kan. Ook moeten sommige nieuwe tajines eerst een nacht of langer in een waterbad liggen om zo scheuren en breuken te voorkomen.

Aan de slag

Als je gaat koken kun je er dus voor kiezen om een gerecht te serveren of warm te houden in de tajine, maar je kunt het er ook van A tot Z in bereiden. Hiervoor zet je de schaal op laag vuur, eventueel met een sudderplaatje ertussen, en braad je de belangrijkste smaakmakers aan.

Je kunt de tajine zien als een soort braadpan, waarin eerst de basis wordt gecreëerd en vervolgens de resterende ingrediënten worden toegevoegd.

 

Wilt u een tajine kopen? bestel deze via de website van Marocstore.nl

Marokkaanse Recepten
Marokkaanse koekjes
Tajine
Couscous